Long Netwerk Lingewaard
                                         

Covid 19 -Corona


Wat is het effect van Corona op de longen? 

Virussen kunnen zich makkelijk binden aan cellen in je longen. Dat geldt ook voor het coronavirus. Dit virus komt via het longweefsel binnen. Zodra je lichaam merkt dat een virus is binnengedrongen, wordt je immuunsysteem actief om de ziekteverwekker op te ruimen. Omdat we nog niet eerder in aanraking zijn gekomen met het coronavirus, heeft het lichaam tijd nodig om daar de juiste stoffen voor aan te maken. In die tijd kan het virus zich verder vermenigvuldigen en verspreiden. Het immuunsysteem kan ook doorschieten en te hard werken, waardoor het schade aan kan richten. Omdat het coronavirus via de longen het lichaam binnenkomt, kan het longweefsel op die manier beschadigd raken.

Klachten na Corona. 

Veel mensen krijgen klachten door corona. Na corona hervat de een al snel weer de gewone activiteiten, de ander kan nog maar weinig. Wie vóór de infectie bijvoorbeeld al een long-, hart- of stofwisselingsziekte had, zal over het algemeen heviger ziek zijn. Toch zijn er ook mensen die voorheen kerngezond waren en ernstig ziek werden door corona. Een grote groep ervaart relatief milde klachten, zoals vermoeidheid, benauwdheid, druk op de borst en hoofdpijn. Deze klachten kunnen echter weken tot maanden aanhouden, met vaak periodes van enorme terugval. Dit kan tot flinke belemmeringen in het dagelijks leven leiden.

Welke klachten kunnen voorkomen bij een Corona infectie ziet u hier

Herstel na Corona

Veel mensen houden klachten na een doorgemaakte infectie met het nieuwe Corona-virus (Covid-19) zoals conditievermindering, kortademigheid, verlies van spiermassa en spierkracht, stijfheid, reuk of smaakverlies, slaapproblemen, concentratieproblemen of angst. “Het hervinden van een balans in het dagelijkse functioneren kan lastig zijn”, zegt huisarts Patrick Poels. “Activiteiten die voorheen vanzelfsprekend leken, zijn nu soms zwaar.”

De kennis en expertise van de zorgverleners van het Long netwerk Lingewaard is uitermate geschikt om mensen met aanhoudende klachten na een doorgemaakte Corona besmetting te begeleiden.  

Op de site Coronalongplein van het longfonds staat veel waardevolle informatie.

  

E-mailen
Bellen